< Cofnij
Proponowane tytuły prac dyplomowych
Tytuły prac licencjackich:
Prof. dr hab. Krystyna Czyżewska
- Bioaktywne składniki diety wspomagające terapię cukrzycy typu 2
- Rola żywności funkcjonalnej w terapii odchudzającej
- Korzyści i zagrożenia wynikające ze stosowania diety wysokobłonnikowej
- Znaczenie bioaktywnych składników diety w prewencji kancerogenezy
- Zachowania i zwyczaje żywieniowe seniorów
- Pozytywne i negatywne aspekty stosowania żywności genetycznie modyfikowane
Dr Teresa Grzelak
- Zalety i wady stosowania diety ketogennej
- Rola dietoterapii w leczeniu pacjentów z anorexia nervosa
- Niedożywienie jakościowe i ilościowe pacjentów z chorobami nowotworowymi
- Znaczenie dietoterapii u pacjentów z otyłością
- Kierunki działania alkoholu etylowego na organizm człowieka
- Kierunki działania diety śródziemnomorkiej – przegląd literatury tematu i badania populacyjne
Tytuły prac magisterskich:
Prof. dr hab. Krystyna Czyżewska
- Określenie stanu odżywiania osób w podeszłym wieku na podstawie badań antropometrycznych, wywiadu żywieniowego, czynników ryzyka niedożywienia i oceny subiektywnej
- Samoocena przestrzegania zaleceń w zakresie nawyków żywieniowych i stylu życia wśród pacjentów diabetologicznych
- Ocena znajomości prewencyjnych zaleceń żywieniowych w grupie pacjentów kardiologicznych
- Wiedza i postawy studentów kierunków o profilu żywieniowym wobec produktów genetycznie modyfikowanych
- Ocena spożycia napojów energetyzujących wśród młodzieży
Dr Teresa Grzelak
- Zawartość wapnia i witaminy D w diecie seniorów na podstawie retrospektywnych i prospektywnych analiz jadłospisów
- Ocena wiedzy młodzieży licealnej na temat zdrowotnych konsekwencji jadłowstrętu psychicznego
- Odrębności żywienia młodych Polaków względem diety śródziemnomorskiej – badania populacyjne