< Cofnij

Proponowane tytuły prac dyplomowych

Tytuły prac licencjackich:

Prof. dr hab. Krystyna Czyżewska

  1. Bioaktywne składniki diety wspomagające terapię cukrzycy typu 2
  2. Rola żywności funkcjonalnej w terapii odchudzającej
  3. Korzyści i zagrożenia wynikające ze stosowania diety wysokobłonnikowej
  4. Znaczenie bioaktywnych składników diety w prewencji kancerogenezy
  5. Zachowania i zwyczaje żywieniowe seniorów
  6. Pozytywne i negatywne aspekty stosowania żywności genetycznie modyfikowane

Dr Teresa Grzelak

  1. Zalety i wady stosowania diety ketogennej
  2. Rola dietoterapii w leczeniu pacjentów z anorexia nervosa
  3. Niedożywienie jakościowe i ilościowe pacjentów z chorobami nowotworowymi
  4. Znaczenie dietoterapii u pacjentów z otyłością
  5. Kierunki działania alkoholu etylowego na organizm człowieka
  6. Kierunki działania diety śródziemnomorkiej – przegląd literatury tematu i badania populacyjne

Tytuły prac magisterskich:

Prof. dr hab. Krystyna Czyżewska

  1. Określenie stanu odżywiania osób w podeszłym wieku na podstawie badań antropometrycznych, wywiadu żywieniowego, czynników ryzyka niedożywienia i oceny subiektywnej
  2. Samoocena przestrzegania zaleceń w zakresie nawyków żywieniowych i stylu życia wśród pacjentów diabetologicznych
  3. Ocena znajomości prewencyjnych zaleceń żywieniowych w grupie pacjentów kardiologicznych
  4. Wiedza i postawy studentów kierunków o profilu żywieniowym wobec produktów genetycznie modyfikowanych
  5. Ocena spożycia napojów energetyzujących wśród młodzieży

Dr Teresa Grzelak

  1. Zawartość wapnia i witaminy D w diecie seniorów na podstawie retrospektywnych i prospektywnych analiz jadłospisów
  2. Ocena wiedzy młodzieży licealnej na temat zdrowotnych konsekwencji jadłowstrętu psychicznego
  3. Odrębności żywienia młodych Polaków względem diety śródziemnomorskiej – badania populacyjne